» » Celrà va commemorar el Dia internacional contra la violència envers les dones

Celrà va commemorar el Dia internacional contra la violència envers les dones

Tema General | 0

Meri Yanes, a la biblioteca de CelràUn any més a Celrà s’han portat a terme diversos actes organitzats per l’Àrea d’Igualtat, amb la col·laboració de diferents serveis de l’Ajuntament (Joventut, Cultura, Biblioteca) i de col·lectius feministes del municipi, a qui es dóna veu per sensibilitzar la població en la prevenció necessària de la violència envers les dones i, en un sentit més ampli, cap a altres expressions de feminitat, amb motiu del Dia internacional contra la violència envers les dones.

Durant el Ple municipal de novembre es va llegir el manifest de denúncia contra la violència envers les dones, i també en un dels actes el col·lectiu de joves del SEPC, per apropar de nou el missatge al públic.

Dijous, 21 de novembre, a la Biblioteca es va fer l’Hora del conte per la igualtat, a càrrec de l’actriu Meri Yanes, que de forma participativa va fer viure a una vintena d’infants històries d’empoderament de diferents protagonistes, trencant estereotips de figures masculines que sempre tenen rols dominants als contes.

Des de divendres, 22 de novembre fins al dijous 5 de desembre es pot visitar a l’entrada del teatre Ateneu l’exposició del SIAD (Servei d’Atenció a la Dona) del Consorci de Benestar Social del Gironès. En 18 pòsters hi ha explicades diferents històries reals de dones i noies que han estat víctimes de violència masclista, la majoria per part de la mateixa parella.

Dissabte, 23 de novembre es va llegir el manifest institucional al Teatre L’Ateneu, a càrrec de joves del SEPC de l’Institut de Celrà. A continuació vam escoltar poesies musicades de la mà de Clàudia Cabero, lletres explicades per la mateixa cantautora com a històries d’un procés d’empoderament. Va cantar cançons del seu nou disc, Aorta. Amb molta complicitat amb el públic, va demostrar els diferents registres que pot tenir la seva veu, acompanyada de tres músics que van brodar el concert.

Llavors a la nit, es va projectar la pel·lícula 14 kms, de Gerardo Olivares de l’any 2007. Va ser un acte organitzat per Cineclub 21 conjuntament amb la Comissió de Refugiats de l’Institut de Celrà. Es va veure aquest treball portat al cinema, adaptació d’una història real de tres persones que van emprendre un llarg i perillós viatge cap a Europa, fugint de situacions socials tan dures com el cas d’una de les protagonistes, Violeta, una jove de Mali que fuig de casa seva perquè la seva família l’obliga a casar-se amb un ancià que des de petita havia abusat d’ella.

Diumenge, 24 de novembre també va ser un dia tan intens com interessant, que va complementar amb altres formats els actes del 25N: Al matí hi va haver un taller d’autodefensa feminista, a càrrec d’Èlia Borràs la introducció i de Marga Puntada l’entrenament físic amb tècniques per ajudar a les participants a sentir-se més segures i evitar situacions en les quals puguin ser més vulnerables.

Va ensenyar varietat de tècniques, algunes més senzilles i d’altres més complexes que requereixen un entrenament més continuat per millorar la forma física.

Va finalitzar explicant un conte en el qual la princesa decideix defensar-se per ella mateixa, sense esperar que vingui un príncep a fer-ho per ella: simbòlicament en els contes les figures femenines sempre es mostren com més febles i el missatge va ser clar de la necessitat de trencar aquests estereotips imposats per una societat totalment patriarcal que perpetua aquest model de dominància masculina.

El mateix diumenge, 24 de novembre a la tarda, també a la Sala d’entitats, el col·lectiu La Fleca de Celrà va organitzar la xerrada performàtica Yo Soy Romy, a càrrec de Jordi Duran Roldós. Partint d’un breu fragment de la sèrie Willy Fog, va posar en evidència com es definia el personatge de Romy, “feliç i eternament fidel”. De forma participativa va convidar al públic assistent a reflexionar sobre els rols de gènere. Va llegir la carta a una mestra, relat autobiogràfic real i a continuació la va cremar. Per tancar etapes que han estat traumàtiques i poder avançar en la construcció de l’autèntica identitat, cal buscar la felicitat essent com és un/a mateix/a i no com la societat espera que siguem. Va ser molt interessant. La Fleca continuarà organitzant actes que siguin d’interès del col·lectiu LGBTIQ+, amb el suport de l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament.