Celrà és un municipi culturalment molt actiu, i gràcies a l'ajuntament i a les diverses entitats que conformen el teisit social i associatiu del poble, s'organitzen al llarg de l'any una gran diversitat de festes en àmbits molt diversos.

Festa Major

Ja de fa molts anys la Festa Major de Celrà ha tingut molt de nom, també pel fet que és una de les primeres festes de la temporada. La festa major de Celrà té lloc el cap de setmana després de l'1 de maig en honor dels patrons del poble, Sant Sixt i Sant Hou, festivitat que se celebra el 7 de maig.

S'inaugura oficialment el divendres amb el pregó i es tanca el dilluns amb un piromusical, tot i que el programa d'actes pot incloure activitats fora d'aquestes dates.

Entre els actes destacats hi trobem:

  • Passejant pels patis: Una mostra de representacions florals en diferents espais interiors i exteriors del poble organitzada per l'entitat Celrà s'Engalana.
  • Corretapes: Un recorregut pels carrers de Celrà i amb parades gastronòmiques organitzat per CPJ El Moll i Jovent de Celrà.
  • Olimpiades populars: Té com a objectiu unir tot el poble amb jocs per a participants de totes les edats.
  • Concurs de fotografia: Concurs obert a tota la població en el qual cada any es proposa un tema relacionat amb Celrà i el seu entorn.

Altres actes de la festa major

  • Correfoc
  • Trobada gegantera de Celrà
  • Cercavila dels capgrossos de Celrà
  • Ballades de sardanes
  • Arrossada popular
  • Piromusical
  • Pregó institucional
  • Trobada de vehicles clàssics de Celrà
  • Pintada al carrer
  • Concerts

Festes de Nadal

Les festes de Nadal a Celrà inclouen activitats organitzades per diverses entitats, amb el suport de l'Ajuntament. Són unes festes molt participatives, i el major èxit és el de la col·laboració de molts dels nostres veïns, que organitzen i donen un cop de mà als diversos actes que es duen a terme al llarg de les festes de Nadal.
  • Pessebre vivent: Es porta a terme des de 1992, la tarda del 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve, pels carrers del nucli antic de Celrà. El 2016 va celebrar la 25a edició.
  • Cavalcada de Reis: El 5 de gener, a les 18 h comença la cavalcada de Reis, que acaba a la plaça de l'Església després de recórrer diversos carrers del poble. A la plaça té lloc la recepció oficial, un acte en què els Reis s'adrecen a la gent de poble i reben les cartes de la mainada.
  • Teatre nadalenc: Durant les festes de Nadal, a l'Ateneu es fan representacions d'una obra de teatre nadalenca preparada per l'associació Pastorets de Celrà amb el suport de l'Àrea de Cultura. El 2007 es va recuperar la tradicional representació dels Pastorets amb la participació de gent del poble interpretant tots els personatges i la col·laboració d'altres entitats per enriquir diversos elements de l'espectacle. El 2016 es va optar per una proposta diferent, sense perdre el tema nadalenc, i es va representar el Conte de Nadal de Charles Dickens.
  • Quina: El Club Patinatge de Celrà organitza cada any la Quina de Nadal durant diverses jornades al pavelló de la Fàbrica.

El Bernat Banyut

Cada any des del 2012 a Celrà es fa la Festa d'en Bernat Banyut i els capgrossos de Celrà, amb un munt d'activitats, com l'aparició d'una nova andròmina amb cara de mussol, balls de cavallets, gralles i tambors, escenes de teatre i més sorpreses i novetats. Hi destaca la imprescindible presència des capgrossos que fan una desfilada fins a la plaça de l'Església, lloc on acaba la festa i on es fan tastets de menges medievals cuinades per diverses famílies de Celrà.

La Festa d'en Bernat Banyut va néixer a partir del programa formatiu i de dinamització anomenat Tallers per a la Festa a Girona, coordinat per la Fundació Pere Tarrés per a la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, sota la direcció artística de Josep M. Font.

Amb la participació activa i festiva de més de 60 persones, el conjunt del programa va esdevenir el primer pas per consolidar aquesta festa de nova creació i de caràcter medieval, a partir de la Llegenda del Banyut, obra de l’artista i veí de Celrà David Guàrdia.

Diverses entitats del poble, amb l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament, van assolir des de la primera edició el repte creatiu i ple de màgia festiva, a partir del treball d'una seixantena de veïns i veïnes i dels tallers oferts per l'organització: capgrossos, dramatúrgia i teatre, percussió, cuina i dansa.

Va ser una tarda-vespre on vam poder veure teatre pels carrers del Barri Vell, una cercavila amb torxes i tabalers, la presentació i estrena del ball Pla del Banyut, amb més de 60 dansaires de totes les edats, el judici popular del Banyut, la taverna medieval a la plaça amb cuita de xai inclosa, música folk, ball de carrer i, finalment, un sopar popular amb senglar i begudes de la terra.

És significativa la col·laboració en aquesta festa d'altres pobles que ja havien participat anteriorment en els Tallers per a la Festa, cedint elements d’ambientació. Aquest va ser el cas de Tortellà, que va aportar els domassos i blasons que engalanaven la plaça de l'Església de Celrà. La Festa del Banyut ha esdevingut un acte festiu i popular que ha arrelat fort, que vol fer escola i veïnat, que s’ha posat com a data l'aniversari de la creació del primer sindicat remença a Celrà al segle XV i que ha assolit amb escreix els objectius inicials del projecte: crear una festa per recuperar els espais del Barri Vell, la participació activa del veïnat del poble i el treball creatiu i implicat de les entitats per dur-la a terme.

Altres festes

Festa del segar i el batre

El principal objectiu d'aquesta festa és donar a conèixer a les noves generacions com se segava anteriorment i quines eines s'utilitzaven al camp. El programa inclou una fira artesanal, un mercat i una mostra dels oficis relacionats amb la feina de camp. També es fan activitats per a les famílies i un sopar d'entitats. Els actes tenen lloc a la Torre Desvern durant un cap de setmana de juliol.

Festa petita

La festa petita o festa d'estiu es porta a terme el tercer dissabte de juliol, data propera a Sant Hou, el 17 de juliol. Tradicionalment inclou una sardinada popular al vespre, en una vetllada que també ofereix una cantada d'havaneres i ball amb orquestra. El jovent del poble, amb seu al Casal de Joves El Moll, organitza la festa petita jove el cap de setmana anterior.

Festa de la Vellesa

Des de 1979 se celebra a Celrà una festa d'homenatge a la gent gran del poble, l'últim diumenge de setembre, en què es fa una publicació commemorativa i diversos actes. Entre altres activitats, el programa inclou una missa a l'Església de Sant Feliu i una sortida per dinar en un restaurant de la Costa Brava, amb la participació de les persones homenatjades i les seves famílies.

Festa del barri de Sant Feliu

La Festa del barri de Sant Feliu i veïns té lloc a la plaça de l'Ateneu, un dissabte de principis de juliol, i està organitzada per la seva pròpia comissió de festes amb el suport de l'Àrea de Cultura. El programa ofereix activitats infantils a la tarda i sopar i ball amb música en directe al vespre. També hi ha servei de bar. En cas de pluja la festa es trasllada al pavelló de la Fàbrica.