Aquest itinerari transcorre per diferents carrers del nucli histoìric de Celrà. Amb ell podrem descobrir l'origen del poble de Celrà i les diferents evolucions urbanístiques que ha sofert al llarg de la història. També podrem descobrir elements arquitectònics que ilustren aquesta evolució.
Fitxa
Tipus d'itinerari: A peu i en bicicleta
Distància total: 1,1 km
Desnivell màxim: 18 m
Temps: 20-25 min
Dificultat: Baixa
Senyalització: Indicacions i senyalitzacions urbanes
Patrimoni visitat: Barri Vell
Iniciarem l'itinerari davant la façana de l'església de Sant Feliu. Continuarem pel carrer de la ronda de Baix, la travessera de la Ronda de Baix, la plaça de Catalunya, la Baixada de la Doma i el carrer Maria Cristina. Aquests diferents carrers dibuixen el traç de l'antiga Sagrera de Celrà.
Tot seguit continuarem pel carrer Maria Cristina amunt, carrer on hi havia l'antic Hospital de Celrà, fins a trobar el Carrer de la Ronda. Enfilarem aquest carrer per arribar a connectar amb el carrer Muralla fins arribar a cal Moler del Portal. Baixarem a través del carrer del Dr. Romagós per a arribar a la plaça de l'Església.
Baixarem pel carrer Major passant per la font d'Orriols i can Cors. En primer terme trobem la font d'Orriols datada de l'any 1927, i a mà dreta la Casa pairal de Can Cors. A la façana d'aquesta casa s'hi conserven dos extraordinaris finestrals d'arcs conopials amb arquets i guardapols.
Els angles de pedra de l'ampit representen caps humans cisellats. També són notables els arrencaments del guardapols, amb figures animals i humanes, així com les impostes també cisellades amb elements vegetals. Seguint pel carrer Major arribem a la Sala de Can Cors. La família Cors va ser de les principals famílies amb més propietats del poble. Aquest local del carrer Major era la sala de ball dels treballadors d'aquesta família. Actualment està dedicada a les arts escèniques, sota la gestió de l'entitat La Faktoria d'Arts Escèniques.
A la plaça de l'Estatut, una plaça de forma triangular envoltada per plàtans. Al costat esquerre hi trobem l'Ateneu. Aquest edifici va ser construït el 1913 pels propietaris de la fàbrica en benefici dels seus treballadors. L'Ateneu va propiciar la formació de l'orfeó popular Unió Celranenca. El 1992 l'Ajuntament de Celrà va adquirir l'edifici i amb una important reforma el va convertir en el Teatre L'Ateneu.