Aquest itinerari recorre els diferents espais que fan de l'església de Sant Feliu un edifici singular, de proporcions majestuoses. L'edifici actual data dels s.XVII al XIX, però encara es conserven restes del primigeni temple romànic del s.XI.
Fitxa
Tipus d'itinerari: Interior de l'edifici
Temps: 60 min
Dificultat: Baixa
Patrimoni visitat: L'església de Celrà
L'any 994 l'església dedicada a Sant Feliu de Celrà ja era parròquia. D'aquesta església, només en tenim constància documental però ens l'hauríem d'imaginar d'estil preromànic.
El primer edifici parroquial del poble de Celrà segurament fou aixecat entre els segles X i XI, i va ser reformat al segle XIII. D'aquesta reforma només se'n conserva la base de l'actual campanar i una finestra de doble esqueixada.
La resta de l'edifici pertany a una nova construcció del segle XVIII. Amb la Guerra civil es van cremar l'altar principal dedicat a Sant Feliu i el reliquiari del segle XVII dels patrons del poble.
Malgrat que l'edifici parroquial està dedicat a Sant Feliu, els patrons del poble són els sants Sixt i Hou. El carrer Major desemboca a la plaça de l'Església.
Al voltant de l'església es despleguen un seguit de carrers estrets i sinuosos que ens recorden l'origen medieval de la vila. Si seguim els carrers Ronda de baix, Maria Cristina, Baixada de la
Doma i Plaça de Catalunya, haurem recorregut el perímetre de la Sagrera de Celrà, que fou l'origen urbanístic del poble. Un seguit de carrers com la mateixa Ronda de Baix, Carrer de la
Muralla i Carrer de la Ronda, ens evidencien l'existència d'un antic recinte emmurallat.
RECORREGUT
La visita es fa pràcticament en la seva totalitat a l'interior del temple parroquial. A dins podrem descobrir les seves principals característiques arquitectòniques, bàsicament dels segles XVIII i XIX, si bé conserva encara alguns indicis que recorden l'edifici de segles anteriors, així com algunes de les peces artístiques més representatives.
Iniciem el recorregut a la plaça de Catalunya, on gaudirem d'una bonica vista del conjunt del temple, del seu absis, les capelles laterals i el campanar que culmina l'edifici. L'entrada al temple la farem per la porta principal, presidida per la façana que fou acabada el 1803.
Dins el temple, a l'esquerra podrem observar la pica d'aigua beneïda del s. XVII i, molt a prop, els atlants, masculins i femenins –els suports de l'antic altar barroc del s.XVII– i al seu costat una magnífica ossera del s. XIII (1281).
Pujarem l'escala que ens portarà fins al cor del temple, des d'on gaudirem d'una magnífica vista panoràmica de la nau central. Continuarem per l'escala de cargol que ens menarà fins a la part superior del campanar des d'on podrem veure al vista d'ocell el nucli antic de Celrà.
Retornarem de nou al punt d'origen a la nau del temple, continuarem la nostra visita per les capelles laterals del costat esquerre de la nau.
Visitarem primerament la capella de sant Isidre, la capella dels Dolors i l'altar de la Puríssima, on a més es conserva exposat el reliquiari dels màrtirs sant Sixt i sant Hou.
Pujarem les escales situades a mà esquerra del presbiteri i entrarem a la sagristà on podrem admirar una antiga pica rentamans del s.XVIII i un extraordinari armari-calaixera del s.XIX.
Sortida de la sagristia arribem fins a l'altar major on podrem contemplar el magnífic retaule de fusta daurada construït l'any 1964 presidit per les imatges de sant Feliu, i sant Sixt i sant Hou, a més de poder gaudir d'una excel·lent perspectiva de la nau central del temple i dels seus cossos superiors, el cor i la tribuna.
Descendim per l'escala central del presbiteri on podrem contemplar la magnífica cúpula sostinguda per petxines que corona la part central del creuer de l'església.
Visitem les capelles que transcorren al llarg del costat dret del temple. En primer lloc ens aturarem en la de l'altar del Sagrat Cor, on a més podrem admirar la magnífica pica de batejar de l'antic temple romànic. Continuarem per les dues altres capelles, la de l'altar del Roser i la del Sant Crist.