Get Adobe Flash player

L'Ajuntament i els centres educatius s'adhereixen al programa 'Entorn sense fum'

sensefum0317L’Ajuntament de Celrà i tots els centres educatius del municipi s’han adherit al programa «Entorn sense fum» impulsat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. La campanya està adreçada a facilitar que l’espai exterior d’accés immediat als centres educatius i equipaments culturals i esportius del municipi, on hi ha una elevada presència de població infantil, siguin entorns sense fum. Els objectius del programa són reduir l’exposició al fum ambiental del tabac, a la població en general i especialment als infants, i reduir la visibilitat de la conducta de fumar davant la població infantil.

El fum ambiental del tabac és tòxic i conté diferents irritants respiratoris i cancerígens. No hi ha cap nivell segur d’exposició al fum i els infants, en relació a la seva alçada i pes, tenen una freqüència respiratòria més elevada que els adults i per tant, els entra més quantitat de compostos químics i tòxics del fum. A més a més , la immaduresa pròpia dels infants fa que siguin més sensibles als seus efectes i per tant, més vulnerables davant la perillositat pels seus pulmons i el seu sistema immunològic.

El programa també vol prevenir o retardar l’inici del consum de tabac i reduir-ne la prevalença entre la població infantil i jove, evitant la presencia d’adults fumant en el seu entorn, ja que el comportament dels adults és un model a seguir i té una marcada in fluència sobre l’adopció de l’hàbit tabàquic en infants i joves.

La campanya també té l’objectiu de fomentar la protecció ambiental i la conscienciació de la ciutadania de la necessitat de tenir cura del medi ambient.

Els centres educatius s’han adherit a aquesta iniciativa i per tant, s’han col·locat rètols d’entorn sense fum a les façanes no només de les instal·lacions esportives i culturals sinó dels edificis de les llars d’infants, les escoles i l’institut per tal de donar continuïtat a la seva acció educativa i formativa.

Una altra acció emmarcada dins el programa s’adreçarà adults fumadors que exerceixen un rol referent davant infants i joves com mestres, professors/es i monitors/es d’esports o lleure als que es facilitarà l’accés als recursos existents per deixar de fumar.