celrà.cat » General » L’Ajuntament ha iniciat l’elaboració del nou Pla d’Ordenació Urbanística

L’Ajuntament ha iniciat l’elaboració del nou Pla d’Ordenació Urbanística

Imatge de la primera reunió entre l'Ajuntament i les empreses que elaboraran les diverses fases del nou POUM, celebrada l'11 d'abril.
Imatge de la primera reunió entre l’Ajuntament i les empreses que elaboraran les diverses fases del nou POUM, celebrada l’11 d’abril.

L’Ajuntament de Celrà ha iniciat el procés de redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), l’instrument urbanístic que permet ordenar el territori municipal de manera integral i sota criteris de sostenibilitat.

El POUM és el document legal que permet establir quins han de ser els usos del sòl del municipi. Per exemple, defineix on i què es pot construir, quins terrenys han de mantenir-se com a espais naturals o agrícoles, on se situen les noves infraestructures i on s’han d’ubicar els serveis per a la comunitat, entre altres qüestions.

La seva finalitat és garantir el desenvolupament urbanístic sostenible del municipi, tenint en compte la utilització eficient del sòl com a recurs natural no renovable, les necessitats socials, culturals i econòmiques, la protecció del medi ambient i el paisatge i la protecció del patrimoni natural, històric i patrimonial.

El POUM és un pla que es desenvolupa a llarg termini i que sol tenir una vigència d’aplicació d’uns vint anys. Pot modificar-se puntualment i el seu resultat no és fix en el temps.

És important destacar que si bé el POUM té una incidència d’abast municipal, hi ha altres plans territorials de rang superior que el pla ha d’incorporar i respectar. Per això, les decisions de caire supramunicipal, com les relacionades amb les grans infraestructures o els grans espais lliures, entre altres, les determinen els Plans Territorials o els Plans Directors redactats per la Generalitat de Catalunya.

Què fa un POUM?

Per obtenir el coneixement necessari sobre el territori i establir-ne el futur model de desenvolupament, el POUM analitza aspectes socials, econòmics, mediambientals, urbanístics i morfològics. A partir de les dades obtingudes, defineix, de manera general, els següents aspectes:

• Els indicadors de creixement i de població, amb unes potencials projeccions de futur

• La necessitat i localització d’habitatge

• El model d’implantació urbana segons criteris de sostenibilitat

• El sistema d’espais lliures públics

• El sistema d’equipaments

• La classificació del sòl segons si és urbà, urbanitzable o no urbanitzable

• La qualificació del sòl, segons usos i aprofitaments

• I finalment, la planificació del pla, amb les prioritats i previsions temporals de la seva execució

Les competències d’un POUM

Els principals àmbits en què té competències són:

• Viari: Defineix els traçats de possibles nous vials i carrers d’abast municipal i pot fixar criteris sobre la seva urbanització, però no n’estableix la solució definitiva.

• Equipaments: Determina la reserva de sòl per als nous equipaments fruit de les necessitats dels nous desenvolupaments.

• Espais lliures i zones verdes: Quins sòls s’hi hauran de destinar.

• Reserva de sòl per a habitatges públics: Àmbits on es faran les reserves per a habitatges públics o dotacionals de lloguer.

• Usos i aprofitaments: Defineix els usos i sostres per a les zones edificables.

• Regulació: Estableix la normativa i els paràmetres per a zones urbanes i rurals.

• Infraestructures de serveis urbans: Preveu de manera general els nous traçats d’infraestructures d’abastament d’aigua, enllumenat o sanejament que han de millorar les zones consolidades i donar servei als nous desenvolupaments.

• Patrimoni: Cataloga aspectes vinculats al patrimoni natural, històric o arquitectònic.

• Masies i cases rurals: Localitza les edificacions vinculades al sòl rural i les incorpora al catàleg de masies i cases rurals.

• Estudi de la mobilitat generada: Estudia la incidència dels nous desenvolupaments sobre la mobilitat general del municipi.

• Sostenibilitat ambiental: Analitza l’impacte ambiental de les propostes i en justifica la sostenibilitat.

• Programació temporal i sostenibilitat econòmica: Estudia l’impacte econòmic de les actuacions sobre la hisenda municipal i preveu la gestió i el calendari per al desenvolupament dels projectes.

Les fases i la seva tramitació

Fins a la seva aprovació definitiva, el POUM de Celrà es durà a terme en cinc fases diferents, durant les quals s’explicaran a la ciutadania les conclusions i les propostes que es vagin fent. També es detallarà per quins sistemes la ciutadania podrà participar en el procés de redacció.

1. Diagnosi urbanística. S’hi estudien els documents existents i s’expliquen de manera agregada i entenedora.

2. Avanç de planejament. Redacció del document d’Avanç del Pla, el primer document exigit per la legislació vigent. A partir de l’anàlisi de la situació del municipi, el document planteja les primeres hipòtesis que podran regir el desenvolupament del POUM.

3. Aprovació inicial. Feta la informació pública de l’avanç, es procedeix a la redacció del document del POUM pròpiament dit. El document, que se sotmetrà a aprovació inicial, contindrà tots els aspectes sobre els quals incidirà el POUM i detallarà totes les propostes i solucions del pla.

A continuació s’inicia el primer període d’exposició pública, en què tothom que ho consideri oportú podrà al·legar els aspectes que consideri que s’han de tenir en compte.

4. Aprovació provisional. Correspon a la fase en què l’Ajuntament aprova les esmenes que es puguin haver introduït a partir de les al·legacions presentades.

5. Aprovació definitiva. El document es remet a la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat per a la seva aprovació definitiva. A partir d’aquesta aprovació i de la seva publicació al DOGC, el nou planejament serà vigent i d’aplicació.

On trobareu més informació?

La tramitació del POUM de Celrà estarà acompanyada per l’organització d’un procés de participació i comunicació.

El 18 de juny, a les 18 h, tindrà lloc una sessió informativa al Teatre L’Ateneu, en què es presentaran els equips que duran a terme els treballs de redacció del document i s’explicarà la finalitat del procés, el seu abast i les fases de tramitació.

A partir d’aquell moment s’obriran diferents espais de participació presencial i virtual, dels quals us informarem al web municipal www.celra.cat.