celrà.cat » General » El mirador de la Torre Desvern guanya un dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona

El mirador de la Torre Desvern guanya un dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona

La torre-mirador del parc de la Torre Desvern de Celrà ha estat el projecte guardonat dins la categoria «Paisatges», en la 25a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona. Els guardons es van lliurar el 2 de juny a la seu de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), en un acte al qual van assistir més de 300 persones.

Del projecte, obra de Tallerdarquitectura i Estudi CCB24, el jurat en va destacar que «es basa en la idea d’una ruta. Descriu, en un primer moment, un recorregut horitzontal, que posteriorment es desenvolupa verticalment, ja a la torre, i, finalment, un punt d’aturada/pausa associat a la contemplació del paisatge. El projecte introdueix la idea d’un observatori, com a dispositiu arquitectònic per potenciar la relació amb el paisatge».

El jurat també apunta que «la torre defineix un lloc: puntua el paisatge, com a punt d’orientació i, simultàniament, com a mirador, que proporciona una vista ampliada sobre el massís de les Gavarres i la plana del riu Ter. Constitueix un mecanisme físic, conceptual i simbòlic que permet experimentar el paisatge des d’un cos en moviment, on cada punt d’aquest camí es converteix en un esdeveniment. La torre, en particular, és un vincle exemplar entre l’arquitectura, el paisatge i l’experiència d’un lloc».

A la categoria «Paisatges», dedicada a reconèixer obres en espais urbans i naturals, també hi optaven la reforma i ampliació del pont de Sant Feliu de Pallerols, que va rebre una menció del jurat, i la restauració de la Torre del Rem de Banyoles.

Inaugurada el maig de 2022, la torre-mirador és un edifici destinat a la contemplació de les Gavarres, en el marc del nou Parc de la Torre de Celrà, vinculat a l’Espai d’Interès Natural de les Gavarres.

L’edifici, de planta circular, té una alçada d’uns 10 metres i un revestiment exterior format per rastells de fusta, material representatiu del projecte global previst en aquest espai.

(imatge: estudi CCB24)