celrà.cat » General » L’Ajuntament prepara la implantació d’una «taxa justa» del servei de gestió de residus

L’Ajuntament prepara la implantació d’una «taxa justa» del servei de gestió de residus

cubells de reciclatgeL’Ajuntament de Celrà està treballant en una remodelació de la taxa per la prestació del servei de gestió de residus que compleixi amb la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que va aprovar el govern de l’Estat a l’abril de l’any passat.

D’acord amb aquesta llei, les administracions locals han d’establir una taxa específica, diferenciada i no deficitària, que permeti implantar sistemes de pagament per generació.

L’any 2025 és el termini límit per complir amb la llei i implantar una «taxa per generació» o «taxa justa», segons el terme que està utilitzant l’Agència de Residus de Catalunya per referir-s’hi.

El període d’adaptació a la nova llei, per una banda, i l’augment dels costos de gestió del servei, per l’altra, han fet que aquest any s’hagi eliminat el premi Porta a Porta, mitjançant el qual es retornaven 20 € de la taxa als contribuents que fan un ús correcte del servei.

Per mantenir el premi Porta a porta aquest any i, a la vegada, cobrir l’augment que ha sofert el servei, superior al 50%, s’hauria hagut de fer un increment general de la taxa de recollida. En lloc d’això, s’ha optat per mantenir la taxa i eliminar el premi Porta a porta mentre dura aquesta fase de transició.

En tot cas, un dels criteris fonamentals de la nova taxa que s’està preparant serà un tractament econòmicament favorable per a les llars que gestionin els residus correctament, en contraposició d’aquelles que no ho facin.

El requisit previ per a la implementació d’un sistema de taxa justa és la instauració de sistemes de recollida individualitzada que permetin la recopilació de la informació necessària per articular els esquemes de pagament per generació.

El municipi de Celrà ja compleix aquest requisit i ha fet un pas més amb la redacció d’un Pla d’acció per implantar una Taxa Justa a Celrà. Aquest pla inclou una diagnosi de la situació actual, una previsió dels costos de la implantació, una configuració inicial del model de taxa justa, un pla de comunicació, una previsió de les consideracions legals i jurídiques de la implantació, un llistat d’actuacions amb la seva calendarització i un pla per a la cobertura de la taxa.