celrà.cat » General » Celrà renova el segell de transparència i qualitat de la informació

Celrà renova el segell de transparència i qualitat de la informació

L’Ajuntament de Celrà és un dels quatre municipis del Gironès que ha obtingut el Segell Infoparticipa en la seva edició 2022-2023, com a reconeixement a la transparència informativa del web municipal. El guardó l’atorga el grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la Universitat Autònoma de Barcelona per impulsar la transparència informativa dels webs de les institucions. Celrà ha rebut el guardó amb l’assoliment d’un 88% d’indicadors positius.

El Consell Certificador es va reunir el 6 de març i va aprovar les propostes de guardons 2022 de l’informe sobre transparència presentat per l’equip del projecte. Els guardons es van lliurar en un acte que va tenir lloc el 20 de març, al Rectorat de la Universitat Autònoma.

El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB va crear l’any 2012 el Mapa Infoparticipa, amb l’objectiu d’analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans i fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals.

L’any 2013, el LPCCP va plantejar l’atorgament del Segell Infoparticipa i es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l’equip, integrat per membres de l’Associació Catalana i de la Federació de Municipis, de l’oficina antifrau, del Col·legi de Periodistes, de l’Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. L’any 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa.

Els indicadors que utilitza per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a qüestions bàsiques com qui són els representants polítics, com es gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana, entre altres.

Els resultats de l’anàlisi s’introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un mapa. A partir d’aquests resultats, el Consell Certificador del Segell Infoparticipa atorga les distincions.