celrà.cat » General » Els agricultors podran tornar a cremar restes vegetals sense una autorització excepcional

Els agricultors podran tornar a cremar restes vegetals sense una autorització excepcional

A partir del 2 de gener de 2023, les petites explotacions agrícoles, ramaders i silvícoles podran tornar a cremar els residus vegetals que es generin a l’entorn agrari i silvícola amb l’anterior procediment de comunicació de crema. Aquest canvi es produeix a causa de l’entrada en vigor d’una nova norma estatal.

Amb tot, aquestes explotacions han de complir amb la normativa de prevenció d’incendis, per la qual cosa a partir del 2 de gener i fins al 14 de març han de comunicar la crema de restes vegetals. El 2 de gener s’habilitarà de nou al web de la Generalitat el tràmit de comunicació de crema.

El Congrés espanyol ha deixat sense efecte el punt 27.3 de la llei espanyola de residus que no permetia la crema de restes agrícoles sense un permís excepcional per raons de caràcter fitosanitari. A partir del 2 de gener totes les explotacions de menys de 50 treballadors o que generin menys de 10 milions d’euros anuals de volum de negoci –el 99% del total- quedaran alliberades d’aquesta situació.

D’aquesta manera, es retorna a la situació anterior. Del 15 d’octubre al 15 de març es poden cremar les restes amb una sola comunicació genèrica. Fora d’aquest període, continuaran prohibides pel risc d’incendi forestal.