celrà.cat » General » La revista La Llera dedica el tema principal als 25 anys de l’Institut de Celrà

La revista La Llera dedica el tema principal als 25 anys de l’Institut de Celrà

La revista La Llera del Ter acaba de publicar la seva darrera edició, el número 64, que dedica el tema principal als 25 anys de l’Institut de Celrà, un equipament que ha estat molt més que un centre de secundària i batxillerat: ha estat un projecte de territori. El bullici cultural i associatiu dels nostres pobles d’avui tampoc s’entén sense l’institut.

En aquesta revista es rememoren els viatges de fi de l’ESO a Euskadi, es recorre la història del centre, es parlem amb els professors i professores dels seus records i s’expliquen els nous projectes amb la mirada posada cap a Brussel·les.

La professora Roser Adroher descriu en haikus el dia a dia rere les parets de l’edifici: «L’hivern descongela entrepans als radiadors / mar groc de colza que fa embogir la primavera / olor suada i desfici del juny, la pista crema.»

D’altra banda, hi ha les seccions habituals. La il·lustració, aquest cop sobre el Ban de Bordils, a càrrec de Marta Puig Parnau i a Avui en dia, on surten els temes de més actualitat, s’entrevista la família Xiberta, que diu adéu als autocars. També hi ha espais dedicats al Sant Martí Vell de la dissenyadora de joies Elsa Peretti i del seu celler Eccovici, a la masia Can Santamaria de Raset, convertida en un museu d’art contemporani, i a la jove atleta celranenca Laura Bechdejú.

La secció Tot enraonant publica una conversa amb l’escriptor Damià Bardera, amb l’artista madremanyenca Denys Blacker i amb Àngel Surroca de Cervià de Ter, que ha escrit un llibre sobre memòries familiars de la Guerra Civil.

Coses d’abantes, sobre temes de patrimoni, reprèn la història de can Suardell de Juià i de ca l’Arpa de Mollet. Recupera la història d’amor entre un aviador republicà del camp d’aviació de Celrà durant la Guerra Civil i una veïna de Mollet, presenta el molí de la Bolla de Flaçà i també el primer gravat del segle XIX que es conserva del poble. Finalment fa memòria de com era la carretera Palamós de Bordils no fa tant temps, quan estava contornejada de plàtans.

La secció Pensaments tanca la publicació amb escrits de l’escriptor Francesc Prat, del periodista i editor Xavier Cortadellas, de la professora de cultura clàssica Roser Adroher, de la periodista Mar Camps i del poeta Josep Maria Uyà.

La revista es reparteix als pobles que l’editen i es pot consultar i descarregar en format PDF en aquest mateix web.