celrà.cat » General » Participeu en el Pla per a l’Energia Sostenible i el Clima de les Gavarres

Participeu en el Pla per a l’Energia Sostenible i el Clima de les Gavarres

Procés Participatiu PAESC - UP GavarresEl Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona impulsa el procés participatiu per a l’elaboració del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de les Gavarres. Aquest pla és un document de planificació energètica i climàtica que té per finalitat assolir l’objectiu europeu d’una reducció del 55% d’emissions de CO2 per al 2030, mitjançant la planificació d’accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Celrà forma part dels municipis implicats en el PAESC de les Gavarres, juntament amb la Bisbal d’Empordà, Bordils, Corçà, Flaçà, Juià, Llambilles, Madremanya, la Pera, Quart, Sant Joan de Mollet, Sant Martí Vell, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura.

El procés se situa en el marc del Pacte de les Alcaldies, una iniciativa europea en què els municipis assumeixen el compromís voluntari de millorar l’eficiència energètica, utilitzar energies renovables i adaptar el seu territori al canvi climàtic. L’adopció d’aquest compromís comporta la redacció dels Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) mitjançant els quals es planifiquen les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic a realitzar en els pròxims anys en el municipi.

Objectius del procés participatiu:

  • Promoure el debat ciutadà sobre l’energia sostenible i el clima.
  • Debatre sobre el model energètic que es vol impulsar a les Gavarres.
  • Recollir propostes d’acció supramunicipals i municipals.
  • Elaborar un Pla d’Acció que incorpori el debat i les propostes de la ciutadania

Amb l’objectiu de recollir propostes de cada municipi, s’obre un espai virtual al Decidim durant un període d’un mes després de la sessió participativa. Durant aquest període es podrà donar suport a les propostes i fer comentaris per tal donar visibilitat a aquelles que tenen un major consens de la ciutadania per estudiar la seva incorporació als documents.

Informació sobre les tres fases del projecte

Fase 1. Informació i divulgació – del 20/10/2021 al 10/01/2022

En aquesta fase es fa la difusió del procés participatiu a través de diferents canals. Concretament: Comunicació i difusió a través de xarxes socials pròpies de la Diputació de Girona i canals propis de cada municipi (Grup de WhatsApp de l’Ajuntament, butlletins, xarxes socials, etc.). També se celebra una reunió inicial de presentació a ajuntaments i consells comarcals de les 20 Unitats de Paisatge.

Els ajuntaments faran un reforç de convocatòria per garantir la participació de col·lectius diversos.

2
11-01-2022 – 12-02-2022

Fase 2. Participació – del 11/01/2022 al 12/02/2022

S’obren dos canals de participació:

  • Sessió de participació telemàtica. “Carregueu-vos d’energia i decidiu el futur del teu territori” . L’objectiu de la sessió és debatre el model energètic que es vol impulsar al territori. S’exposarà un resum dels aspectes més destacables de la diagnosi del PAESC i es treballarà amb la ciutadania i entitats sobre quines propostes es poden dur a terme a nivell supramunicipal per a reduir les emissions. Al finalitzar la sessió es farà una priorització de les accions proposades.
  • Espai per a fer propostes. Amb l’objectiu de recollir propostes de cada municipi de les Gavarres, s’obrirà un espai virtual al Decidim en un període d’un mes després de la sessió participativa. En aquest espai es publicaran les propostes recollides a les sessions telemàtiques i també se’n podran introduir de noves. Durant aquest període també es podrà donar suport a les propostes per detectar aquelles que tenen un major consens al territori.
Fase 3. Retorn – del 13/02/2022 al 31/03/2022

Es fa el retorn del resultat final del procés participatiu amb la publicació del document de síntesi del Procés Participatiu del PAESC (que inclourà l’informe de la sessió participativa, les propostes municipals presentades al Decidim i una valoració tècnica).

Teniu tota la informació i documentació al web del Procés participatiu PAESC de les Gavarres.