celrà.cat » General » L’Ajuntament proposa a ADIF un conveni de cessió que permeti recuperar el conjunt de l’estació

L’Ajuntament proposa a ADIF un conveni de cessió que permeti recuperar el conjunt de l’estació

Imatge actual de l'edifici de l'estació de CelràL’Ajuntament de Celrà ha proposat a ADIF obrir negociacions per trobar una solució que permeti reparar i recuperar per a ús públic l’edifici de l’estació de tren, situat al costat del Moll, actualment en estat ruïnós.

La intenció de l’Ajuntament és proposar un conveni de cessió dels edificis de l’estació i el Moll, a més de la plaça. Tot el conjunt és propietat d’ADIF. A canvi de la cessió durant un termini llarg, l’Ajuntament es comprometrà a reparar i mantenir tot el conjunt.

Fa anys que s’utilitza el local del Moll de l’estació com a seu d’activitats del jovent del poble, mitjançant un contracte de lloguer. Durant aquest temps, l’Ajuntament hi ha estat destinant recursos de manera regular per mantenir-lo en condicions per al seu ús públic.

Veient que ADIF no ha mostrat interès per trobar una solució que no impliqui l’enderroc de l’edifici malmès, l’Ajuntament ha optat per fer aquesta proposta per preservar-lo, tot i que la titularitat i la decisió final sobre el destí de tot el conjunt és d’ADIF.

El 23 gener de 2018 va haver-hi un petit incendi causat per un curtcircuit elèctric a l’edifici de l’estació.

Una visita d’inspecció a l’interior de l’edifici va permetre observar que la fusta que formava els pilars de la construcció es trobava en molt mal estat i que una part s’havia vist afectada pel foc.

Per aquest motiu, es va demanar un informe a una empresa antiplagues perquè detectés si hi havia presència de tèrmits a l’edifici.

L’informe de l’empresa antiplagues va concloure que la fusta presentava un grau de deteriorament tan alt, per la presència de tèrmits, que no era possible aplicar-hi cap tractament.

L’Ajuntament va traslladar aquest informe a ADIF i els responsables de patrimoni van concloure que la substitució dels elements de fusta no era possible econòmicament, per la qual cosa era millor enderrocar l’edifici.

En aquell moment es va notificar a ADIF que havia d’aportar alguna solució a l’estat de deteriorament greu de l’edifici i que calia prendre immediatament un seguit de mesures cautelars, com ara senyalitzar i tancar la vorera de la carretera de Juià i l’andana de l’estació davant de la façana, per evitar riscos per a les persones.

Dijous passat, dia 23, acabava el termini perquè ADIF respongués la notificació. Davant la manca de resposta, l’Ajuntament ha optat per traslladar a ADIF aquesta nova proposta i mirar d’evitar que l’edifici acabi enderrocat per culpa del seu deteriorament, com ha passat a altres municipis de la comarca.

L’alcalde de Celrà, David Planas, ha explicat que amb la solució que es planteja «hi surt guanyant tothom: el poble hi guanya un espai municipal, ADIF conserva una part del seu patrimoni i el poble no veu desaparèixer una estructura que existeix des de fa més de cent anys i que forma part d’un paisatge urbà identificable amb el poble, juntament amb el conjunt de l’antiga fàbrica Pagans».

El novembre de 2015, el Ple de l’Ajuntament ja va aprovar una moció per denunciar l’estat d’abandonament i la manca d’inversions en la majoria d’estacions de tren de la xarxa de Rodalies.

A la vegada, es reclamava a ADIF, Renfe i el Ministerio de Fomento que portessin a terme les actuacions necessàries per garantir la seguretat de les persones i el manteniment de l’estació de tren de Celrà.