celrà.cat » General » L’Ajuntament de Celrà critica les noves tarifes d’electricitat per franges horàries

L’Ajuntament de Celrà critica les noves tarifes d’electricitat per franges horàries

L’equip de govern de l’Ajuntament de Celrà considera molt negatiu el nou sistema de tarifes elèctriques que va entrar en vigor l’1 de juny, pel fet que suposarà un augment de la factura per a la majoria de la població, ja que les hores amb el preu més alt coincideix amb les dels àpats dels dies feiners, en què les famílies són a casa. Tot i que l’objectiu de descongestionar les línies elèctriques és raonable, no ha de comportar una pressió econòmica afegida a la població més feble.

Des de l’1 de juny, l’energia elèctrica consumida en l’àmbit domèstic es comptabilitza en funció de tres períodes horaris: un període més car, un amb preu mitjà i un amb preu més econòmic. La potència contractada també podrà variar en dos trams horaris.

El Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern espanyol, conjuntament amb la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), han aprovat un canvi en la manera de calcular la factura d’electricitat, que va entrar en vigor l’1 de juny. El canvi afecta totes les persones amb un contracte de subministrament domèstic. Si la modalitat de subministrament és amb PVPC (Preu Voluntari Petit Consumidor) els canvis s’aplicaran automàticament.

Les persones que tinguin contractada una empresa del mercat lliure i que vulguin beneficiar-se d’aquests canvis hauran de posar-se en contacte amb la seva companyia per veure si pot oferir aquesta nova tarifa, o comparar amb altres companyies que l’ofereixin.

A la factura d’electricitat podem trobar el terme fix de potència, el d’energia (que correspon al consum d’energia que fem en cada moment), el cost del lloguer dels equips de mesura o comptadors i, finalment, els impostos.

Quant al terme fix de potència, aquesta reforma tarifària implica que en comptes de tenir només una potència, en puguem tenir dues per a dos períodes:

  • De les 8 h a les 24 h dels dies feiners (període punta)
  • De les 0 h a les 8 h dels dies feiners i totes les hores dels caps de setmana i festius (període vall)

Aquest aspecte pot ser especialment avantatjós per a les persones que carreguen el seu vehicle elèctric durant la nit, ja que ho podran fer al preu més econòmic.

Pel que fa al terme d’energia de la factura, a partir de l’1 de juny tindrà tres períodes horaris per a tots els consumidors:

  • Dies feiners de les 10 h a les 14 h i de les 18 h a les 22 h (P1 o període punta),
  • Dies feiners de les 8 h a les 10 h, de les 14 h a les 18 h i de les 22 h a les 24 h (P2 o període pla),
  • Dies feiners de les 0 h a les 8 h i totes les hores del cap de setmana i festius (P3 o període vall).

El període punta és el més car, mentre que el període vall és el més econòmic.

Aquests nous períodes horaris tenen com a objectiu promoure que el consum d’energia es desplaci cap als moments en què les xarxes estan menys congestionades.

(Informació elaborada per l’Institut Català d’Energia)