celrà.cat » General » El ple de Celrà aprova una moció de sensibilització sobre l’endometriosi

El ple de Celrà aprova una moció de sensibilització sobre l’endometriosi

Imatge: Departament de Salut de la Generalitat.El ple de l’Ajuntament de Celrà va aprovar en la sessió del 13 d’abril una moció per donar visibilitat i suport a les dones afectades per l’endometriosi, una malaltia invisibilitzada socialment que es calcula que pateixen una de cada deu dones en edat fèrtil. La moció va rebre el suport unànime de tots els grups municipals.

L’endometriosi és una malaltia crònica en la qual l’endometri, el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Acostuma a afectar el peritoneu pelvià, els ovaris, les trompes de Fal·lopi i la resta de la regió pelviana, incloent-hi l’intestí, la bufeta i el recte.

Aquest teixit desplaçat prolifera, es desprèn i es descama durant la menstruació. Aquesta descamació, que no pot ser exterioritzada del cos, produeix quists ovàrics, nòduls i adherències.

L’endometriosi és la malaltia ginecològica més freqüent. Sovint se’n retarda el diagnòstic perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals.

És una malaltia benigna, no cancerígena, que pot tenir un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen. Pot causar dolor, sagnada menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals. A més, entre el 30% i el 50% de les dones que la pateixen són estèrils.

La moció aprovada pel ple de Celrà inclou els acords següents:

– Donar visibilitat a aquesta malaltia silenciosa i sensibilitzar la població sobre els seus símptomes, causes, diagnòstics i tractaments.
– Instar la Generalitat de Catalunya a implicar-se en la millora de la detecció i el tractament de l’endometriosi.
– Incloure en els programes de promoció de la salut i de prevenció municipal campanyes d’informació i educació menstrual i sexual necessàries en la societat, i especialment entre les nenes i joves, que permetin la detecció precoç d’aquesta malaltia.

Podeu veure la gravació del ple d’abril al canal de youtube de l’Ajuntament.

Al Canal Salut de la Generalitat trobareu més informació sobre l’endometriosi.