» » Campanya anual per reduir la presència de la vespa asiàtica a Celrà

Campanya anual per reduir la presència de la vespa asiàtica a Celrà

Tema General | 0

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie exòtica invasora que ha arribat per quedar-se a casa nostra. El principal perill de la vespa asiàtica és per als altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. La proliferació de la vespa asiàtica té un efecte indirecte sobre la pol·linització de les plantes conreades i de la flora silvestre que també acaba afectant la producció de mel, de cera i altres productes apícoles. I també té un efecte indirecte sobre la biodiversitat del parc, un fet preocupant.

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Celrà, des del 2018, realitza el control de la vespa asiàtica mitjançant el mètode de trampeig de reines. D’acord al cicle biològic de la vespa asiàtica, el període més favorable per fer el trampeig és quan les joves reines surten del període d’hibernació (març) ja que són més accessibles a ser capturades en el seu campeig per construir el niu primari, i pel fet que coincideix amb el període en què encara no ha sorgit la primera generació d’obreres.

Des del 2018 fins a l’actualitat, Celrà és un dels pocs municipis que inverteixen esforços a reduir la presència de la vespa asiàtica en el territori mitjançant la captura de reines, evitant així la proliferació massiva de nius al municipi al llarg de l’estiu. Aquest any, el bon temps d’aquesta tardor ha propiciat l’observació de nius al municipi, tot i que la tardor és una època en què habitualment les reines s’amaguen per les baixes temperatures i els nius es fan malbé per les pluges.


Les campanyes han estat portades a terme per l’associació Galanthus, experta en espècies invasores. El trampeig es realitza entre el març i juny, i dura unes 14 setmanes. Les xifres de les campanyes dutes a terme han estat les següents:

  • Any 2018: 36 trampes col·locades, al voltant de 2.600 reines capturades, amb un cost de 1.679,43 €.
  • Any 2019: 45 trampes col·locades, al voltant de 3.000 reines capturades amb un cost de 1.753,89 €.
  • Any 2020: 45 trampes col·locades, al voltant de 4.000 reines capturades amb un cost de 1.700,05 €.

Al cost anual cal afegir-hi que l’associació Galanthus assumeix els costos de mà d’obra que destina a les campanyes, en virtut d’un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Celrà.

L’Ajuntament també ha fet actuacions per eliminar nius dins la trama urbana del municipi, en llocs com el campanar de l’església i el parc Cors-Guinard.