celrà.cat » General » Alerta sobre la presència d’una espècie invasora: el bernat marbrejat

Alerta sobre la presència d’una espècie invasora: el bernat marbrejat

Imatge del bernat marbrejatS’ha trobat a la zona de Celrà l’insecte invasor anomenat bernat marbrejat (Halyomorpha halys), una espècie exòtica procedent de l’Àsia, que es distingeix d’altres bernats autòctons perquè té unes bandes blanques a les antenes. Aquest insecte es va detectar per primera vegada a Europa l’any 2007 i a Catalunya el 2016, al campus de la Universitat de Girona.

El bernat marbrejat o bernat marró no produeix picadura a les persones ni els animals, ni els transmet malalties. Resulta molt molest i comporta certa alarma perquè té la particularitat d’hivernar dins les construccions (edificis, magatzems, cases, etc.) i als vehicles. Si es detecten dins les cases, no és recomanable aplicar cap mena d’insecticides, per la seva poca eficàcia. La millor opció per reduir-ne la presència és aspirar-los i submergir-los en aigua amb sabó. Si es veu amenaçat, desprèn una olor forta i desagradable.

S’alimenta principalment de plantes dels parcs i de cultius agrícoles. Per aquest motiu pot afectar principalment a molts arbres fruiters i ornamentals, cultius hortícoles i extensius. Per evitar aquesta situació és important fer un control en parc i jardins per, en cas de detectar-los, cercar una solució immediata.

En el cas de detectar la presència d’aquest insecte cal fer-li una foto del dors i/o una del ventre i publicar-la a la web https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted, oberta per rebre les notificacions ciutadanes.

El Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), conjuntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està fent el seguiment i estudi de la presència d’aquest insecte en el nostre territori i vetllen per reduir-ne la propagació.

Per a més detalls, consulteu el tríptic informatiu (pdf): https://ja.cat/tripticbernatmarro.