celrà.cat » General » Celrà formarà part de l’AMEP, una nova associació de municipis per a la gestió pública de l’energia

Celrà formarà part de l’AMEP, una nova associació de municipis per a la gestió pública de l’energia

Aquest dilluns, 20 de juliol, s’ha presentat en roda de premsa l’inici del procés per constituir l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), una entitat que tindrà per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, i també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

El primer pas ha estat elaborar un protocol que regula el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i 2 entitats que han rubricat el document que contempla crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia. Ara com ara, però, ja són 3 més els municipis que han demanat signar el protocol, i s’espera que les setmanes que venen s’hi vagin afegint altres pobles i ciutats d’arreu del país.

El model energètic actual general grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d’emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d’energia elèctrica i on els Ajuntaments són part fonamental.

L’AMEP també està oberta a la incorporació de nous municipis, noves entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada, i compta ja amb l’adhesió de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

La previsió és que el setembre s’aprovin els estatuts de l’AMEP als plens municipals dels ajuntaments adherits i que, durant el mes d’octubre, se celebri l’assemblea general constituent de la nova entitat.

Una Associació de Municipis per l’Energia Pública

La Unió Europea (UE) ha aprovat un paquet normatiu per regular la transició energètica amb uns objectius concrets pels anys 2030 i 2050, on ciutadania, entitats, empreses i administracions tenen molt a dir. En aquest context, els ajuntaments tenen un paper fonamental per liderar aquesta transició, reforçant el seu paper de productors d’energies renovables, tenint capacitat d’intervenció en el mercat i participant en la distribució, i comercialització, d’energia verda per aconseguir, també, posar fi amb la situació d’oligopoli que ha provocat els preus elevats de les tarifes elèctriques. Per aconseguir-ho, és important adoptar mesures que afavoreixin la municipalització de les xarxes d’electricitat, com es fa en altres països d’Europa, afrontant canvis estructurals que permetin a les administracions públiques participar en les activitats de transport d’energia i en l’operació de tot el sistema.

Podeu veure el vídeo de la roda de premsa de presentació a continuació: