» » El desplegament de les xarxes 5G comporta canvis de freqüència als canals de TDT

El desplegament de les xarxes 5G comporta canvis de freqüència als canals de TDT

Tema General | 0

Imatge del santuari de Rocacorba, amb les antenes del reemissor al fons. (Autor: Josep Maria Viñolas)El 14 de novembre va començar el Segon Dividend Digital, un procés que comporta diversos canvis de freqüències de canals de la Televisió Digital Terrestre (TDT) per permetre el desplegament de les futures xarxes de telecomunicacions 5G. A la majoria de comarques catalanes, per continuar veient correctament tots els canals caldrà fer alguna actuació. Només els edificis amb antenes col·lectives hauran de fer adaptacions a les instal·lacions de recepció, però en tots els casos serà necessària una resintonització dels aparells de televisió.

En la majoria dels casos, els canals d’abast nacional o estatal que canvien de freqüència emeten en simulcast, és a dir, simultàniament en la freqüència nova i l’antiga, durant uns mesos. La majoria de canals locals, en canvi, deixaran d’emetre per la freqüència antiga en el moment que comencin a fer-ho per la nova.

En el cas de Celrà, el centre reemissor de Rocacorba va iniciar el canvi de freqüència el 14 de novembre i mantindrà l’emissió simultània fins al 14 de maig. En canvi, el repetidor d’Els Àngels ha fet el canvi de freqüència el 16 de desembre i deixa d’emetre en la freqüència antiga. Els repetidors de Maçanet de Cabrenys i de Mare de Déu del Mont encara no tenen confirmada la data del canvi, però quan es produeixi mantindran la freqüència antiga simultàniament amb la nova durant tres mesos.

El Segon Dividend Digital és el conjunt de freqüències entre 694 i 790 MHz de l’espectre radioelèctric (també anomenades banda 700 MHz). Aquesta banda s’ha d’alliberar en els mesos vinents per permetre el desplegament de les futures xarxes de telecomunicacions 5G.

La banda 700 MHz actualment està ocupada per canals de la TDT, que per poder deixar-la lliure s’hauran de traslladar a altres freqüències de l’espectre.

Aquest procés, que ha d’estar completat el 30 de juny de 2020, es portarà a terme a tota la Unió Europea, i serà semblant al que ja va tenir lloc l’any 2015 (Primer Dividend Digital).

(Fotografia del santuari de Rocacorba de Josep Maria Viñolas, compartida sota llicència Creative Commons)