celrà.cat » General » L’exposició ‘Geografies variables de la memòria’ recull vivències de diverses generacions de dones

L’exposició ‘Geografies variables de la memòria’ recull vivències de diverses generacions de dones

«Geografies variables de la memòria» és un projecte de Cultural Rizoma que ens situa a Celrà, caminant entre les línies del dibuix del seu mapa actual, per copsar què significa el terme cultura quan ets jove i els espais que ocupa aquesta entre dues generacions de dones, entre els arxius i les vivències personals.

El projecte s’ha desenvolupat durant tot l’any 2019, en la primera fase, amb la col·laboració de l’Oficina Municipal d’Atenció a les Persones, s’han portat a terme un seguit de tallers per recollir i enregistrar experiències culturals entre els anys 1940 i 1970. A través d’aquestes trobades hem anat recopilant els arxius fotogràfics personals que ens situen a la població en aquests anys.

Alhora, s’ha anat realitzant una investigació per situar el focus de la recerca, a través dels diaris de l’època, els llibres publicats i l’Arxiu Històric de Girona. D’aquesta manera s’estan elaborant un seguit d’articles, on ambdues memòries conviuen per desvelar el relat del significat entre el fet viscut i allò que han guardat els arxius.

Finalment, tot aquest material s’està posant en joc en els tallers de creació desenvolupats al Local Jove de Celrà amb les noies joves per copsar quines són les seves vivències actuals i on es troben els seus espais de cultura i, alhora, per donar a conèixer com era per l’altra generació de dones.

Tots els processos viscuts i els materials documentals i creacions estaran presents a l’exposició que, a partir del 13 de desembre i fins al 8 de març, estarà oberta a l’espai de Cultural Rizoma, a la plaça de l’Església. I també en format digital a la plataforma Instamaps de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

El desplegament a l’espai expositiu, elaborat de forma col·lectiva, esdevindrà un lloc de relació, convidant al públic a la participació en un procés obert de creació col·lectiva. Els continguts de l’exposició s’aniran complementant a partir de les aportacions fetes en diversos tallers programats al mateix espai i les del públic en general.

«Geografies variables de la memòria» és un projecte desenvolupat per Cultural Rizoma en coordinació entre les àrees de Cultura, Educació, Gent Gran i Joventut de l’Ajuntament de Celrà, i compta amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Celrà i de la Diputació de Girona per a la seva realització, així com del Departament de Cultura de la Generalitat per al seu desplegament expositiu.

A la web del projecte s’aniran afegint tots els continguts relacionats amb el seu desenvolupament.