» » Joves de @fridaysfuture.iesdecelra recullen 40 bosses de deixalles a l’estació de Celrà

Joves de @fridaysfuture.iesdecelra recullen 40 bosses de deixalles a l’estació de Celrà

Tema General | 0

El moviment FridaysForFuture és una mobilització mundial que cada divendres reuneix estudiants, joves i persones de tots els àmbits preocupades pel canvi climàtic i les conseqüències d’aquest sobre el medi ambient i la societat. Aquest va ser iniciat per la Greta Thunberg, una noia de 16 anys, i posteriorment ha estat secundat per diversos col·lectius arreu del món. A l’Estat espanyol també ha arribat. Va ser iniciat a Girona per uns estudiants de la UdG i ràpidament es va estendre a Barcelona, Madrid, Saragossa, Múrcia, Mallorca, etc. Actualment hi ha un FirdaysForFuture a la majoria de províncies d’Espanya.

A les comarques gironines aquest moviment ha agafat força. Va ser iniciat al gener per uns membres de la UdG, amb accions i trobades cada divendres davant la seu de la Generalitat. Un del altres grups que trobem actualment a la zona de Girona ha estat creat durant el curs 2018-2019 a l’Institut de Celrà. Els joves de Celrà han decidit no quedar-se enrere i s’han sumat a la lluita. És per això que, a part d’haver participat activament en la manifestació del 24 de maig, també han decidit fer accions locals per tal de conscienciar la gent de la problemàtica que estem vivint. És el grup @fridaysfuture.iesdecelra, format per alumnes de 1r de batxillerat que han pres aquesta iniciativa.

El 21 de juny del 2019, els membres de @fridaysfuture.iesdecelra van anar a recollir les escombraries que hi havia escampades per l’estació del poble. Celrà és un poble de 5.380 habitants, una 140a part dels que habiten a les comarques gironines, i tot i això, només a l’estació van recollir 40 bosses d’escombraries.

Els residus predominants a l’hora de recollir, van ser llaunes de refrescos, paquets de tabac i envasos de tota mena de begudes. Aquests poden ser considerats deixalles que es generen al moment però no només van trobat això, sinó també restes de para-sols, cadires, peces de ceràmica, roba…

És important saber que cada poble té un lloc on anar a dipositar tota aquesta brossa, la deixalleria municipal. I en cas que una localitat no en tingui, sempre hi ha una opció millor que deixar-ho a les vies del tren o a qualsevol altre lloc de la via pública.

Cal remarcar també que en un costat de les vies del tren s’hi troba, majoritàriament, rebuig, mentre que en l’altra envasos. Els joves comenten que han pogut observar la diferència de brossa a la banda en què no hi ha papereres (la que va en sentit a Girona). És per aquest motiu que consideren necessària la implementació d’una d’aquestes en aquest costat.

Després de la recollida van deixar les deixalles a la plaça 1 d’Octubre amb una pancarta on deia: “Les escombraries són problema de tots”? I és que és així, si no tenim la capacitat de deixar de generar aquesta gran quantitat de residus, el problema cada cop serà més gran. Ho acabarem contaminant tot!

Tenint en compte les dimensions del poble, i que només s’ha netejat la part de l’estació, es pot veure la gran quantitat de residus generats per nosaltres. El canvi climàtic és considerat un problema molt difícil de solucionar per part de la societat, però amb el simple fet de llençar una llauna a les escombraries ja estàs duent a terme una acció que afavoreix el nostre moviment. És un problema a gran escala que hem de solucionar com més aviat millor, i que ens afecta a tots, si ningú fa el pas de començar perquè pensa que el que està fent no serveix per res, ens quedarem estancats aquí on som, o el que és pitjor, anirem en davallada.

Existeixen un munt de coses que podem fer per aportar el nostre granet de sorra al projecte. Hem de reduir el consum de plàstic, complir les normes de les tres R (reciclar, reduir i reutilitzar), intentar utilitzar el màxim el transport públic, i en cas de poder utilitzar un mitjà de transport que no contamini fer-ho.

El moviment de FridaysForFuture el segueixen un gran nombre de joves, com ja hem dit anteriorment, d’arreu del món, ja que aquest és un problema que afecta el nostre futur, el de tothom, i si no busquem una solució nosaltres que podem, qui ho farà?

Al perfil d’Instagram de @fridaysfuture.iesdecelra podeu veure el vídeo que van gravar per difondre la seva iniciativa:

 

 

View this post on Instagram

 

Les escombraries són un problema de tots!

A post shared by Fridays For Future IES Celra (@fridaysfuture.iesdecelra) on