Revista La Llera número 66El darrer número de la revista La Llera del Ter s’ha publicat a finals de juliol de 2023 i s’ha començat a distribuir als llocs habituals de Celrà, Bordils, Flaçà, Sant Joan de Mollet, Cervià de Ter, Madremanya, Sant Martí Vell i Juià.

El tema central del número 66 de la revista, l’Espiell, està dedicat a Paisatges escrits, un recorregut pel nostre paisatge quotidià a través de la mirada de joves que han nascut o que han arrelat als pobles de la llera. Alguns, ara, s’han instal·lat a la ciutat. Altres no poden viure aquí perquè no es poden permetre llogar-s’hi una casa. I molts, algun cop, han hagut de marxar del poble per tornar-lo a idealitzar.

La secció Avui en dia parla amb Èlia Borràs, periodista corresponsal a l’Àfrica, i amb la cervianenca Laura Batlle sobre sexualitat de la dona i cicle menstrual. També inclou entrevistes amb les bessones Tapia de Celrà: la Sandra ha guanyat un Goya com a productora de la pel·lícula As bestas, mentre que la Tania és corresponsal a Madrid del programa Planta baixa de TV3.

L’apartat Tot enraonant proposa converses amb l’escriptora Carlota Gurt, amb l’artista Raquel Moron, amb en Joan Cabarrocas de Celrà i amb l’arqueòleg Eudald Carbonell.

Coses d’abantes està dedicat al negoci d’embotits de Ca l’Arpa de Mollet; a la família Comalada de Flaçà, i al que va ser el gran esbarjo bordilenc durant la dictadura franquista: Can Cinto.

Tanca la revista la secció Pensaments, amb escrits del poeta Francesc Prat, l’escriptor i editor Xavier Cortadellas, l’escriptor i professor de l’INS de Celrà Lluís Muntada i la filòloga Nuri S. Sais.

? En aquest enllaç el podeu descarregar en format PDF

Coincidint amb el seu 25è aniversari, la revista La Llera del Ter va estrenar el 2022 un nou disseny gràfic, obra de Marta Montenegro i Gemma Pallissera, i va afegir els pobles de Cervià de Ter, Madremanya, Sant Martí Vell i Juià als quatre que ja hi participaven: Celrà, Bordils, Flaçà i Sant Joan de Mollet.

La Llera del Ter és una radiografia del paisatge, el patrimoni, la història i la gent que viu entre el Ter i les Gavarres, la ciutat de Girona i les comarques de l’Empordà. S’hi parla dels nostres pobles, a partir de les aportacions de més de 30 col·laboradors. El sentit de la revista és donar valor al patrimoni i deixar constància de les històries que ens expliquen d’on venim i també qui som en aquest territori.

Creada el 1996, va viure una primera etapa que es va interrompre l’any 2011. Cinc anys després, el juliol de 2016, l’Associació Cultural La Llera del Ter va decidir donar-li un nou impuls. La publicació va rebre el guardó a la millor iniciativa de comunicació institucional, en el marc de la 10a edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, atorgats el 7 de març de 2019 per la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Diputació de Girona.

El darrer número és el 66, publicat el juliol de 2023.