celrà.cat » General » Celrà renova el segell de transparència i qualitat de la informació

Celrà renova el segell de transparència i qualitat de la informació

Imatge de l'acte de lliurament del segell InfoparticipaL’Ajuntament de Celrà ha renovat el Segell Infoparticipa, guardó que atorga el grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la Universitat Autònoma de Barcelona com a reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions. Celrà ha rebut el guardó amb l’assoliment d’un 88% d’indicadors positius.

Els guardons es van lliurar en un acte que va tenir lloc el 9 de maig, al Rectorat de la Universitat Autònoma. La imatge recull l’anunci del guardó de l’Ajuntament de Celrà, amb la presència, d’esquerra a dreta, d’Armand Balsebre, catedràtic de la Facultat de Ciències de la Comunicació (UAB); Albert Cañigueral, director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració de la Generalitat, i Javier Lafuente, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB va crear l’any 2012 el Mapa Infoparticipa, amb l’objectiu d’analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans i fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals.

L’any 2013, el LPCCP va plantejar l’atorgament del Segell Infoparticipa i es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l’equip, integrat per membres de l’Associació Catalana i de la Federació de Municipis, de l’oficina antifrau, del Col·legi de Periodistes, de l’Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. L’any 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa.

Els indicadors que utilitza per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a qüestions bàsiques com qui són els representants polítics, com es gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana, entre altres.

Els resultats de l’anàlisi s’introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un mapa. A partir d’aquests resultats, el Consell Certificador del Segell Infoparticipa atorga les distincions.

Un total de 136 ajuntaments, onze consells comarcals i tres diputacions de Catalunya han rebut enguany el Segell Infoparticipa 2021, fet que suposa una millora de resultats respecte a l’edició anterior, amb la incorporació de quinze ajuntaments més que l’any passat.