» » Actualització: Sobre les restriccions d’activitats per la Covid-19 a Catalunya

Actualització: Sobre les restriccions d’activitats per la Covid-19 a Catalunya

Tema General | 0

📣 ACTUALITZACIÓ: Novetats o modificacions introduïdes a les preguntes sobre les restriccions d’activitats per la Covid-19 a Catalunya el dijous 16 d’abril.

➡ Consulteu el text complet a 🔗 https://ja.cat/faqscovid19

➡ I les informacions de tots els àmbits a 🔗 https://gen.cat/preguntescovid

🔊 Em puc desplaçar per canviar la custòdia de menors a una altra localitat, tant si és a prop com lluny del meu domicili?

➡ Està permès, però prima sempre l’interès superior dels fills i filles. Cal complir les resolucions judicials sobre guarda, custòdia, visites i comunicacions. Els progenitors han de fer un exercici responsable de la potestat parental i assolir els màxims acords possibles, tenint en compte la salut física i emocional dels seus fills i filles i el bé comú.

➡ Si no us poseu d’acord i voleu resoldre el conflicte mitjançant un procediment de mediació, podeu demanar ajuda al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya (centremediacio.dj@gencat.cat), que designarà una persona mediadora per ajudar-vos a trobar una solució al vostre conflicte.

🔊 Tinc un familiar a càrrec amb discapacitat, TEA o altre trastorn que requereix sortir al carrer. Puc fer-ho?

➡ Si és imprescindible fer-ho per prescripció d’un professional sanitari, social o del Departament d’Educació, porteu a sobre el certificat de discapacitat o diagnòstic del trastorn i/o la prescripció del professional. A banda de l’acompanyament, es permet la sortida individual si la persona disposa d’autonomia.

➡ Aquesta excepcionalitat també es pot aplicar a persones amb malalties que requereixin mobilitat, sempre que estigui degudament justificat per professionals sanitaris.

🔊 Estan oberts els hotels?

➡ Se n’ha decretat el tancament des del 27 de març inclòs. El tancament no afecta els hotels que es consideren serveis essencials perquè se n’ha previst l’ús extraordinari amb motiu de l’emergència de la COVID-19 a través de l’autoritat sanitària, i que estan publicats al BOE. El tancament tampoc afecta els hotels que allotgin persones vinculades a serveis essencials, per a l’atenció de persones amb necessitats (menors, gent gran, discapacitats o dependents) o altres de força major o situació de necessitat, a efectes exclusivament d’allotjament d’aquestes persones.

➡ Els hotels considerats serveis essencials podran permetre l’accés a les seves instal·lacions i serveis de lavabo i restauració als transportistes professionals de mercaderies, encara que no hi estiguin allotjats.

🔊 Tallers mecànics d’automoció?

➡ Sí, se’n permet l’obertura per garantir el transport i la mobilitat necessaris, però no poden fer activitat de comerç de béns al detall.

🔊 Poden continuar les obres?

➡ No es permeten les obres en béns immobles quan hi resideixin persones no relacionades amb l’obra i hi pugui haver interferència amb les persones treballadores. Per tant, als edificis habitats o amb activitat laboral (residents o treballadors en almenys un dels habitatges o espais) no hi poden haver obres als espais comuns, i als immobles particulars (habitatges, locals, oficines o similars) les obres només es permeten si no s’hi resideix o no s’hi desenvolupa una activitat laboral. També estan permeses les obres si l’immoble està sectoritzat i permet evitar la interferència amb les persones treballadores o si les obres són per fer reparacions urgents d’instal·lacions i avaries i tasques de vigilància.

➡ Les obres a la via pública estan permeses, però la Generalitat ha suspès l’execució dels seus contractes d’obres.

🔊 Les activitats comercials que tenen fabricació i venda, poden treballar a porta tancada?

➡ Sí.

🔊 Està previst facilitar mascaretes als ciutadans?

➡ Està previst facilitar-ne a través de les farmàcies amb la targeta sanitària (previst a partir del dilluns 20 d’abril). El dimarts 14 i el dimecres 15 d’abril es van facilitar mascaretes als principals nodes de transport públic per a les persones que es desplaçaven per motiu de la seva activitat laboral i ho necessitaven. És imprescindible evitar acudir massivament a recollir mascaretes a qualsevol d’aquests punts de distribució.