Get Adobe Flash player

Nucli urbà

Si continuem per la carretera de Juià en direcció cap a llevant arribarem a la plaça de l'Estatut, una plaça de forma triangular envoltada per plàtans. Al costat esquerre hi trobem l'Ateneu. Aquest edifici va ser construït el 1913 pels propietaris de la fàbrica en benefici dels seus treballadors. L'Ateneu va propiciar la formació de l'orfeó popular “Unió Celranenca”. El 1992 l'Ajuntament de Celrà va adquirir l'edifici i amb una important reforma el va convertir en el Teatre Ateneu.

Si pugem pel carrer Major arribarem a la plaça de Can Cors. En primer terme trobem la font d'Orriols datada de l'any 1927, i a mà dreta la Casa pairal de Can Cors. A la façana d'aquesta casa s'hi conserven dos extraordinaris finestrals d'arcs conopials amb arquets i guardapols. Els angles de pedra de l'ampit representen caps humans cisellats. També són notables els arrencaments del guardapols, amb figures animals i humanes, així com les impostes també cisellades amb elements vegetals. Seguint pel carrer Major arribem a la Sala de Can Cors. La família Cors va ser de les principals famílies amb més propietats del poble. Aquest local del carrer Major era la sala de ball dels treballadors d'aquesta família. Actualment és la sala d'exposicions municipal d'arts plàstiques, gestionada pel col·lectiu d'artistes “Mémé Detràs”.

El carrer Major desemboca a la Plaça de l'Església. Malgrat que l'edifici parroquial està dedicat a Sant Feliu, els patrons del poble són els sants Sixt i Hou. El primer edifici parroquial del poble de Celrà segurament fou aixecat entre els segles X i XI, i va ser reformat al segle XIII. D'aquesta reforma només se'n conserva la base de l'actual campanar i una finestra de doble esqueixada. La resta de l'edifici pertany a una nova construcció del segle XVIII. Amb la Guerra civil es van cremar l'altar principal dedicat a Sant Feliu i el reliquiari del segle XVII dels patrons del poble.

Al voltant de l'església es despleguen un seguit de carrers estrets i sinuosos que ens recorden l'origen medieval de la vila. Si seguim els carrers Ronda de baix, Maria Cristina, Baixada de la Doma i Plaça de Catalunya, haurem recorregut el perímetre de la Sagrera de Celrà, que fou l'origen urbanístic del poble. Un seguit de carrers com la mateixa Ronda de Baix, Carrer de la Muralla i Carrer de la Ronda, ens evidencien l'existència d'un antic recinte emmurallat.

· Continua a Fonts, arbres i castells
· Torna a l'inici