Get Adobe Flash player

Fonts, arbres i castells

A través de la comissió ciutadana "territori" que participa en el Pla d'Acció Local per a la Sostenibilitat (PALS) i conjuntament amb altres entitats s'han elaborat diversos itineraris que permeten descobrir els racons i llocs d'interès de tot el municipi.

Aquest és un recorregut que tot passejant permet conèixer el patrimoni cultural i natural dels entorns immediats del poble. Té una durada de 1:30 h. El recorregut comença a la plaça de l'Església del poble i acaba a la plaça de Can Cors.

La font de la Plaça va ser un abeurador fins l'any 1955. Era una construcció elevada en forma de tres grans finestrals. Tancava un escaire format entre l'església i unes cases adossades a aquesta. L'any 50 es va comprar un motor per elevar l'aigua del Pou Vilà i fer-la arribar a la plaça. Es va enderrocar per construir-hi l'antic ajuntament i l'actual casal d'avis El Caliu del Sol.

Des de la plaça de l'església agafarem el carrer Maria Cristina i seguirem fins arribar al Pou Vilà. Allà trencarem a mà esquerra i enfilarem el camí fins a arribar al Carrer dels Germans Sàbat. Travessem el carrer i seguim la pujada del Padró. A dalt de tot de la pujada agafarem un camí de terra que surt a mà dreta i arribarem a la Torre Desvern.

La Torre Desvern és un edifici d'arquitectura militar medieval que amb el pas del temps va ser convertit en masia. La part més antiga correspon a una torre de planta rectangular que data del segle XII. En tots els murs d'aquesta torre hi trobem espitlleres que ens indiquen que es tractava d'una construcció aïllada. Hi trobem també una finestra amb arcs de mig punt i capitells historiats propis dels segles XIII i XIV. A la resta de l'edifici hi observem finestres gòtiques dels segles XIV i XV i a l'escala d'accés, al primer pis, hi ha una galeria del segle XV amb arcs apuntats. Al llarg del temps aquest edifici va pertànyer a diferents propietaris: els Desvern, els Desbac i al segle XVIII la família Guinart del veïnat de Reixach de Celrà va adquirir l'edifici. Actualment és propietat de l'Ajuntament de Celrà. Al costat de la torre hi ha la imponent Alzina de la torre, que mesura 3,43 m. de volt de soca.

El Castell del Mas Serra. Des de la mateixa torre, cap al sud, podem observar aquest edifici medieval del segle XI amb reformes posteriors. Destaca la torre circular situada al bell mig de l'edifici. Va ser convertit en masia i actualment és de propietat privada. Aquest castell ha tingut diversos noms segons les famílies que n'eren propietàries: el castell de Celrà, el castell d'Aguiló, el castell d'Escales i finalment el castell del Mas Serra.

L'alzina de Cal Caio. Mesura aproximadament 13 metres d'alçada i 2.37 metres de volt de soca.

El surolí de Cal Rei Vinyes. Té una alçada aproximada 14 metres i volt de soca de 2.30 metres.

El lledoner de Can Melondre. Mesura uns 4.80 metres de volt de soca i uns 10 metres d'alçada.

L'alzina del Torrent del Llop. Amb una alçada de 18 metres i volt de soca de 2.63 metres.

L'alzina de Can Verai. Té una alçada aproximada 14 metres i volt de soca de 2.65 metres. Prop d'aquesta també hi ha un pi de 18 metres d'alçada i 3.20 metres de volt de soca.

La font Alzina. Pot tenir entre 150 i 200 anys. Font coneguda per l'aigua bona i fresca que rebia directament i de forma natural de la mina. Actualment és aigua de la xarxa d'abastament municipal. Si enfilem pel carrer del Dr. Romagós arribarem al punt de sortida.

· Continua a Els forns de calç
· Torna a l'inici