Get Adobe Flash player

Itinerari 07: La sèquia Vinyals

 
(Cliqueu el plànol per veure'l més gran)
 
 

Núm. d’itinerari

7

Tipus d’itinerari

A peu

Distància total (km)

12,6 km

Desnivell màxim (m)

10 m

Temps

240 min

Dificultat

Baixa

Senyalització (tipus)

Senyalització amb pals de seguiment

Descripció


LA SÈQUIA VINYALS

La sèquia Vinyals té els orígens en les concessions atorgades pel Reial Patrimoni a Mateu Viñals de Flaçà per a l’aprofitament de les aigües del riu Ter. La primera, del 21 de maig de 1748, permetia usos industrials i regs propis, i la segona, del 15 d’abril de 1750, el reg d’altres terres.

 

Aquestes concessions es van mantenir sempre dins del patrimoni de la família Viñals de Flaçà. Actualment, aquest aprofitament, pertany a la Comunitat de Regants de la sèquia Vinyals, que el va adquirir a José Luis Viñals i Gomes i a Irene Gomes Barbosa, el 20 d’agost de 1981.

 

La sèquia Vinyals és una autèntica obra mestra d’enginyeria, si tenim en compte l’època en què va ser construïda. Suposa l’aprofitament hidràulic d’aigües públiques del riu Ter a Campdorà, amb la presa de derivació, el canal principal, els canals secundaris o regs mestres, les derivacions amb les seves obres de fàbrica, les comportes, les canonades, els grups d’elevació i altres accessoris.

 

La zona de regadiu de la sèquia Vinyals està formada per unes 804 ha aproximadament, de les quals se’n reguen 224 a Celrà, 305 a Bordils, 90 a Sant Joan de Mollet, 75 a Flaçà i 110 a Juià. Gràcies a la sèquia, aquesta zona de regadiu és una planúria plena de vida, amb extensions d’arbres fruiters, cereals, horta, pollancres, plataners i vivers de plantes de jardineria i ornamentació reconeguts internacionalment.

 

EL MOLÍ DE BORDILS

Els orígens del molí de Bordils, del qual no s’ha trobat l’any de construcció a cap llinda, probablement s’han de relacionar amb la sèquia, perquè sense el curs de l’aigua no hauria pogut funcionar. A més, l’esment d’usos industrials que apareix en la primera concessió de la sèquia, de 1748, plausiblement es referia a l’aigua per moure els molins de Campdorà i Bordils.

 

Cal destacar la importància del molí de Bordils que, juntament amb la farinera de Campdorà, eren els únics molins permanents que hi havia en aquesta zona; tot i que en alguns pobles dels voltants hi havia petits molins de menor importància i moviment que no disposaven d’un cabal d’aigua fix i continu.

 

Tant la farinera de Campdorà com el molí de Bordils eren indústries destinades a la mòlta de gra. La tècnica dels molins era totalment hidràulica, amb l’aigua com a única font d’energia. Les diferents comportes que hi ha a la bassa del molí eren per conduir l’aigua segons les moles que convingués fer funcionar. El molí de Bordils tenia quatre moles per moldre, una per espellofar el blat i les altres tres per moldre tot tipus de gra. Una d’aquestes tres moles va ésser substituïda en acabar la Guerra Civil per uns artefactes per fer pujar l'aigua del canal fins als diferents camps de la zona del barri del Molí, que estan a un nivell superior al de les aigües de la sèquia.

 

La farina resultant de la mòlta, anava a parar al pis de dalt, on també hi havia l’habitatge del moliner, que, convenientment, separava la farina de 1a i la de 2a, i el segon gros i el petit. Per facilitar el transport des d’aquest lloc fins al nivell de terra, on esperaven els carros, hi havia una plataforma de fusta a l'escala, per on fer lliscar tranquil·lament els sacs fins a baix sense gaire esforç.

 

 
Punts d'interès del recorregut
 
 
1: Zona de la Nòria (Celrà)
 
 
2: Sector Orriols (Celrà)
 
 
 
3: Zona de Can Banyes (Celrà)
 
 
4: El Pont de l'Aviació (Celrà)
 
 
 
5: Zona d'Aumet (Celrà)
 
 
6: Molí de Bordils
 
 
 
7: Pont de fusta (Zona esportiva de Bordils)
 
 
8: Zona del carrer Almeda (Bordils)
 
 
 
9: Resclosa de Can Riera (Bordils)
 
 
10: Pont de Ca'l Peix
 
 
 
11: Safareig del carrer de la Creu de Bordils
 
 
12: Església de Sant Esteve de Bordils (s. XVI)
 
Us podeu descarregar el desplegable en la seva forma original en aquest enllaç (arxius d'imatge jpg comprimits en format zip).