Get Adobe Flash player

Itinerari 06: El Centre Històric de Celrà

 
(Cliqueu el plànol per veure'l més gran)
 
 

Núm. d’itinerari

6

Tipus d’itinerari

A peu i en bicicleta

Distància total (km)

1,1 km

Desnivell màxim (m)

18 m

Temps

20-25 min

Dificultat

Baixa

Senyalització (tipus)

Indicacions i senyalitzacions urbanes 

Descripció

Aquest itinerari transcorre per diferents carrers del nucli histoìric de Celrà. Amb ell podrem descobrir l'orígen del poble de Celrà i les diferents evolucions urbanístiques que ha sofert al llarg de la història. També podrem descobrir elements arquitectònics que ilustren aquesta evolució.

Recorregut

Iniciarem l'itinerari davant la façana de l'Església de Sant Feliu. Continuarem pel carrer de la ronda de Baix, la trav. Ronda de Baix, la Plaça de Catalunya, la Baixada de la Doma i el carrer Ma Cristina. Aquests diferents carrers dibuixen el traç de l'antiga Sagrera de Celrà. Tot seguit continuarem pel carrer Ma Cristina amunt, carrer on hi havia l'antic Hospital de Celrà, fins a trobar el Carrer de la Ronda. Enfilarem aquest carrer per arribar a connectar amb el carrer Muralla fins arribar a cal Moler del Portal. Baixarem a través del carrer del Dr. Romagós per a arribar a la plaça de l'església. Baixarem pel carrer Major passant per la font d'Orriols i can Cors fins a arribar a la plaça de l'Ateneu. Recularem prenent altre cop el carrer major fins a trobar el carrer de la Ronda de Baix que ens portarà fins davant de l'església.

LA SAGRERA

Als voltants de l'any 1000, amb l'inici de l'època feudal, s'inicià a Catalunya el moviment de la Pau i Treva de Déu. Aquest moviment polític i religiós intentava eradicar un període d'inseguretat i violència. Amb ell va sorgir un element de caire urbanístic i religiós que va ser motiu de l'orígen de nombroses poblacions de Catalunya. La Sagrera era un espai de trenta passes al voltant de l'església parroquial dins el qual no es podia dur a terme cap acte de violència. Aquest espai de protecció va afavorir la construcció de cases, horts, cellers i cobets per a bestiar al voltant de l'església parroquial. A Celrà la Sagrera data d'inicis del segle XI. Actualment podem resseguir els límits de la Sagrera si ens passegem pels carrers de la Ronda de Baix, la baixada de la Doma i Maria Cristina.

ESGLÉSIA DE ST. FELIU

L'any 994 l'església dedicada a Sant Feliu de Celrà ja era parròquia. D'aquesta església, només en tenim constància documental però ens l'hauríem d'imaginar d'estil pre-romànic. Durant el segle XII es va construir un nou edifici d'estil plenament romànic del qual només resta la base de l'actual campanar amb una finestra de doble esqueixada. El temple actual data, però, del segle XVIII amb una remarcable portalada. Amb la Guerra Civil va desaparèixer un reliquiari del selge VII dels patrons del poble que són Sant Sixt i Sant Hou.

L'HOSPITAL

A Celrà hi havia un hospital. No l'hem d'entendre amb els termes moderns sinó com un lloc d'acollida per als més desafavorits. Normalment aquests llocs d'acolliment pertanyien a entitats esclesiàstiques com ara l'almoina del pa de la Seu. A Celrà, tot i que aquest edifici no es conserva, sabem que estava situat al carrer Maria Cristina. Fou fundat per un canonge arcedià anomenat Bescós durant la baixa edat mitjana i es vamantenir fins a inicis del segle XIX.

LA MURALLA

La protecció que oferia la Sagrera va afavorir l'interès de pagesos benestants, clergues i menestrals. Aquest fet suposà l'eixamplament del perímetre original de la Sagrera i la construcció d'elements defensius com ara una muralla. A partir de finals del segle XIV es començaren a construir i posseir cases dins el recinte emmurallat per part de famílies benestants com ara els Veray, els Barrera, els Taverner i els Prat del Puig. D'aquest fet, en són testimoni masos que encara es conserven dins el nucli històric i cases amb portes dovellades i finestres esculpides. D'aquest antic recinte, en són testimonis el carrer de la Ronda i el carrer de la Muralla. Cal Moler del Portal és una casa amb una magnífica porta dovellada i amb una finestra esculpida remarcable. El nom d'aquesta casa ens inidica que en aquest punt hi havia una de les entrades a la vila emmurallada.

CAN CORS

Can Cors de Celrà és una de les cases més destacables. Situada a ponent del torrent d'Orriols, en època medieval aquest mas depenia de l'Hospital Nou de Girona i de la senyoria del castell de Barbavella. Aquest mas ha sofert reformes durant les diferents èpoques de la història. Actualment encara es poden observar finestres renaixentistes en la seva façana de llevant amb relleus esculpits i arcs conopials. Malgrat tot, però, cal destacar la gran reforma arquitectònica produïda entre finals del segle XIX i inicis del XX signada per l'arquitecte Isidre Bosch. Cal destacar l'oratori, la façana principal, la casa de masovers, el portal forjat i l'enjardinament decorat amb arbres ornamentals de diferents espècies i escultures

L'ATENEU

Aquest edifici va ser construït el 1913 pels propietaris de la Fàbrica de Celrà en benefici dels seus treballadors. L'Ateneu va propiciar la formació de l'orfeó popular “Unió Celranenca”. El 1992 l'Ajuntament de Celrà va adquirir l'edifici d'estil modernista per convertir-lo en un teatre.

 

Us podeu descarregar el desplegable en la seva forma original en aquest enllaç (arxius d'imatge jpg comprimits en format zip).