Get Adobe Flash player

Cursos gratuïts online

Cada cop és més fàcil i senzill accedir a cursos, classes magistrals i ponències de les més prestigioses universitats a través d'internet.

Els Massive Open Online Courses (MOOC en endavant) estan esdevenint tota una revolució en l'àmbit de l'ensenyament, ja que hi ha la garantia de qualitat de diferents universitats i sense cap cost, excepte el de la connexió a internet (en un futur és possible que derivin vers models freemium, on els certificats o l'accés a certa informació sí s'hagi de pagar, però de moment no és així).

Plataformes com Academicearth, Videolectures o Cosmolearning ofereixen vídeos en diferit. En el cas de Coursera la cosa encara agafa més volada i s'ofereix la possibilitat de fer el curs a través de sessions planificades de les més prestigioses universitats: Princeton, Columbia, Stanford, Berkeley... (en aquest moment hi han oberts 195 cursos). Un altre referent és el Massachusetts Institute of Technology (MIT).

A nivell estatal un primer plantejament MOOC és iDESWEB, un curs totalment gratuït i online per aprendre els conceptes bàsics del desenvolupament d'aplicacions web.

De manera embrionària la Universitat de Lleida (UdL), la Politècnica de Catalunya (UPC) i la Rovira i Virgili (RiV) han creat un portal a internet per aprendre anglès de forma gratuïta i adaptat a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), al que pot accedir qualsevol persona. Aquesta plataforma ofereix més de 300 hores de pràctica i permet registrar la veu i els escrits, l'autoavaluació, i la comunicació amb altres persones usuàries (nivells d'anglès B1 -intermedi- a C1 -avançat).

Si esteu a l'atur, o treballeu i voleu fer un reciclatge professional, o simplement si us ve de gust aprendre pel plaer d'aprendre, realment els MOOC són una porta oberta a milers d'oportunitats.